Ποσείδι, αρχαιότερο ιερό του Ποσειδώνα

Στο ακρωτήρι του Ποσειδίου, 3 χλμ ΝΔ της Καλάνδρας,  βρίσκεται το αρχαιότερο ιερό του Ποσειδώνα, με αναφορές ακόμα από τον Θουκυδίδη και σε αγιορείτικα έγγραφα του 14ου αιώνα. Οι ανασκαφές εντόπισαν τα λείψανα του αρχαίου ιερού, δυστυχώς σε χαμηλό ύψος. Τα ευρήματα αποδεικνύουν την συνεχή λατρεία του αρχαίου θεού από τον 12ο αιώνα μέχρι και τα ρωμαικά χρόνια.

Το 1864 χτίστηκε στην άκρη του ακρωτηρίου και ένα φάρος που δασώζεται μέχρι και τώρα.

Ποτίδαια, Διώρυγα Ποτίδαιας

Η διώρυγα της Ποτίδαιας που ενώνει τον Θερμαικό με τον Τορωναίο κόλπο με 1250μ μήκος, 40μ πλάτος, 8μ πάχος και την εντυπωσιακή γέφυρα ύψους 18μ. Η ημερομηνία διάνοιξης της δεν είναι γνωστή, ενώ η Ποτίδαια σαν οικισμός ξαναχτίστηκε και ήρθε στην σημερινή του μορφή το 1922 από πρόσφυγες που βρήκαν καταφύγιο στην περιοχή από την Ανατολική Θράκη.

Καλλιθέα, ναός Άμμωνα Δία

Ο βωμός του Άμμωνα Δία ιδρύθηκε περίπου τον 5ο πΧ αιώνακαι θεωρείτο ένα από τους σημαντικότερους χώρους λατρείας στην αρχαία Ελλάδα για τον θεό Δία. Μετά από σύντομο διάστημα, ο ναός ξανακτίστηκε με κερκίδες για την παρακολούθηση των συμβάντων στο Θυσιαστήριο. Κατά τους χρόνους του Θεοδόσιου ο ναός καταστράφηκε ολοσχερώς και στη θέση του χτίστηκε η παλαιοχριστανική βασιλική εκκλησία, που σήμερα έχουν διασωθεί κάποια αρχιτεκτονικά της μέλη. Αξιοσημείωτο είναι ότι η εκκλησία κτίστηκε με τα υλικά του βωμού ενώ το 1071 περιήρθε στην κατοχή του μετοχίου της μονής Αγίου Παντελεήμονος Αγίου Όρους. Πολλά από τα ευρήματα φυλάσσονται σήμερα στην ιερή μονή του Αγίου Όρους ενώ μετά τις ανασκαφές τα ευρήματα που αποκαλύφθηκαν μεταφέρθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου.

Όλυνθος, αρχαία Όλυνθος

Η Όλυνθος θεωρείται το πιο σημαντικό πολιτιστικό κέντρο της Χαλκιδικής κατά την διάρκεια της κλασσικής εποχής, ενώ κατοικήθηκε από την Νεολιθική Εποχή. Είναι τοποθετημένη 4χλμ περίπου από την θάλασσα, σττην περιοχή της Τορώνης και αναπτύσσεται στον βόρειο και στον νότιο λόφο. Είναι κτισμένη σύμφωνα με το Ιππαδάμειο πολεοδομικό σύστημα, με σχηματισμένα οικοδομικά τετράγωνα, σπίτια, αυλές και δρόμους, ενώ εντύπωση προκαλούν τα ψηφιδωτά και η «παστάδα» που χτιζόταν οι ολυνθιακές οικίες.

Πετράλωνα, Σπήλαιο Πετραλώνων

Το Σπήλαιο των Πετραλώνων βρίσκεται 1 χλμ από τον οικισμό των Πετραλώνων και άνοιξε για το κοινό το 1979. Πρόκειται για ένα μοναδικό σπήλαιο με ευρήματα ίχνης κατοίκησης Αρχανθρώπων που χρονολογούνται 700.000 έτη, αποτυπώματα ύπαρξης των αρχαιότερων Ευρωπαίων προγόνων. Το σπήλαιο είναι οριζόντιας μορφής, μήκους περίπου 1800μ και μέχρι τώρα  έχουν αποκαλυφθεί 28 γεωλογικά στρώματα. Οι σταλακτίτες και οι σταλαγμίτες δημιουργούν ένα παραμυθένιο, σχεδόν εξωπραγματικό σκηνικό, ενώ τα ευρήματα αποκαλύπτουν την μεγάλη σπουδαιότητα του σπηλαίου. Μερικά από αυτά είναι παλαιολιθικά εργαλεία –που ξεπερνούν τα 1000 σε αριθμό, οστά από μεγάλα θηλαστικά, και πολλά άλλα.