Ιερισσός, Καρνάγια

Τα διάσημα καρνάγια, από τα τελευταία εναπομείναντα στην Ελλάδα, με τους καραβομαραγκούς, που συνεχίζουν την παράδοση των προγόνων τους με πίστη και μεράκι. Το λιμάνι, γεμίζει χρώματα και τέχνη, σκαριά που κατασκευάζονται με ξυλεία από το Άγιο Όρος, μαγνητίζουν τα βλέμματα όλων των επισκεπτών.

Ιερισσός, η Αρχαία Άκανθος

Η αρχαία πόλη που χρονολογείται από τo 655 π.Χ, αξιόλογο λιμάνι και τότε, που διακινούσε τα προιόντα της περιοχής, δίνοντας στην πόλη δύναμη και κύρος, βγάζοντας μάλιστα και δικά της νομίσματα όπως αυτό με το ταυροκτόνο λιοντάρι (530 π.Χ),έμβλημα  που χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα σαν σήμα του Δήμου Σταγείρων Ακάνθου. Η αρχαία Άκανθος εκτείνεται 600 περίπου μέτρα από τον σημερινό οικισμό της Ιερισσού και βρίσκεται σε στάδιο ανασκαφής. Μέχρι σήμερα αποκαλύφθηκαν σπουδαία ευρήματα όπως ένα τμήμα της ακρόπολης, διάφορα αρχιτεκτονικά μέλη, μέρη των τειχών, και πολλά άλλα.Στον ίδιο χώρο υπάρχει μία ερειπωμένη βυζαντινή εκκλησία αλλά δύο άλλες μεταβυζαντινές. Ο λόφος που βρίσκεται η αρχαία πόλη χαρίζει εκπληκτική θέα στο λιμάνι της Ιερισσού αλλά και στον Ακανθιακό κόλπο.

Ουρανούπολη, Μονή Ζυγού

ή αλλιώς Φραγκόκαστρο, τα ερείπια ενός μεγάλου αγιορείτικου μοναστηριού, που βρίσκεται μόλις 40μ από τα σύνορα του Αγίου Όρους, στην Ουρανούπολη, και συνεπώς επισκέψιμη και από γυναίκες. Υπήρξε μία από τις σημαντικότερες μονές και άρχισε να χτίζεται τον 11ο μ.Χ. αιώνα σε μία έκταση 5.5 στρεμμάτων. Οι ανασκαφές, που βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη έχουν φανερώσει ένα εκπληκτικό κομμάτι προς επίσκεψη που αποκαλύπτει την ομορφιά ενός βυζαντινού μοναστηριού,  των περίφημων και σπάνιων ευρημάτων περιλαμβάνει, μέρη του ναού, μέλη σπουδαίας αρχιτεκτονικής, ψηφιδωτά δάπεδα, μαρμαροθετήματα και πολλά άλλα.

Ουρανούπολη, Πύργος Προσφορίου

Ο Βυζαντινός Πύργος της Ουρανούπολης, ο καλύτερα διατηρημένος σε όλη την Χαλκιδική, μιας και πρόσφερε τη στέγη μέχρι και στα νεότερα χρόνια της ύπαρξης του.

Η ημερομηνία κτίσης του φαίνεται να ορίζεται περί του 1344, όμως σημάδια του χρόνου δείχνουν ίσως και την νωρίτερη ύπαρξή του.

Παλιότερο μετόχι της Μονής Βατοπεδίου, φιλοξένησε τους πρώτους πρόσφυγες που ήρθαν στην περιοχή από την Μικρά Ασία μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, ενώ το 1928 εγκατάσταθηκε το ζεύγος αγγλικής και αυστραλιανής καταγωγής Loch, οι οποίοι για πάνω από 50 χρόνια φρόντισαν τον Πύργο αλλά και όλους τους κατοίκους της Ουρανούπολης.

Σήμερα η φροντίδα του Πύργου έχει περάσει στην 10η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων , ενώ η επίσκεψη στο εσωτερικό του εντυπωσιάζει όλους τους επισκέπτες του με τα σπάνια εκθέματα, τα εικόνες και τα αντικείμενα του παραμυθένιου παρελθόντος του.

Στάγειρα, Πάρκο Αριστοτέλη

Στο Πάρκο που εδώ και πολλά χρόνια στέκεται αγέρωχα ο ανδριάντας του αρχαίου φιλοσόφου Αριστοτέλη, σήμερα, οι επισκέπτες του θα βρουν εκτός των άλλων και διαδραστικά όργανα-παιχνίδια, με εκπαιδευτικό χαρακτήρα αλλά και ψυχαγωγικό σκοπό, που εξηγούν φυσικά φαινόμενα, πάνω στα οποία έκανε αναφορές και αναλύσεις ο Αριστέλης. Μερικά από αυτά είναι η πυξίδα, το ηλιακό ρολόι, ο φακός, οπτικοί δίσκοι, ο υδροστρόβιλος, τα παραβολικά κάτοπτρα, τηλεσκόπιο και πολλά άλλα.

Στον ίδιο χώρο του Πάρκου, υπάρχει το κονάκι του Αγά, δημόσια λουτρά, πύργοι που χρονολογούνται από την εποχή των Σιδηροκαυσίων (9οςαιώνας).

Ολυμπιάδα, Αρχαία Στάγειρα

Η αρχαία πόλη που γέννησε τον αρχαίο φιλόσοφο Αριστοτέλη, αφήνοντας σε αυτό τη περιοχή της Χαλκιδικής ένα τεράστιο κομμάτι κληρονομιάς της παρουσίας του, του έργου του και της αύρας του. Τα Αρχαία Στάγειρα βρίσκονται 700μ από τον σημερινό οικισμό της Ολυμπιάδας και είναι τοποθετημένα πάνω σε έναν λόφο που η θέα του δίνει την αίσθηση  ότι κανείς πετάει πάνω από το απέραντο μπλε της θάλασσας. Ο αρχαιολογικός χώρος αποκαλύπτεται από τον περίπατο μέσα από τα αρχαία τείχη, την ακρόπολη, ελληνιστικές οικίες, τον υδροδοτικό αγωγό και πολλά άλλα.

Η αρχαία πόλη βρίσκεται υπό ανασκαφή, όμως οι επισκέψεις επιτρέπονται.